Recepten

Pastéis de Nata 12 stuks

Ingrediënten:
  • 300 g roomboterbladerdeeg (6-7 plakjes)
  • bekertje slagroom (200 ml)
  • 100 ml melk
  • 2 el maizena
  • 200 g suiker
  • 125 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • schil van 1/2 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 4-5 eidooiers
  • boter om in te vetten

Materialen:
  • muffinvorm 12 st.
  • 2 pannetjes
  • garde
  • dunschiller voor de citroen
  • juslepel
  • maatbeker
  • weegschaal
  • zeef
  • mesje

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250 graden. Haal de plastic velletjes van de plakjes bladerdeeg. Laat de plakjes even ontdooien. Vet het muffinblik in. Leg de plakjes weer op elkaar en rol uit tot een plak van 5 mm dikte. Rol deze plak op als in het filmpje en snijd er 12 plakjes van. Bekleed de vorm.
Maak een papje van de melk en de maizena. Breng de room met het vanillestokje, kaneelstokje en de citroenschil aan de kook. Voeg de melk met de maizena toe en klop dit met de garde tot een lobbig mengsel. Zet even apart.
Breng in het andere pannetje het water met de suiker al roerend aan de kook. Laat 3 minuten door koken. Voeg deze siroop beetje bij beetje toe aan het roompapje. Haal het mengsel door een zeef. Snijd het vanillestokje doormidden en voeg het merg toe aan het mengsel. Roer als laatst de eidooiers erdoor. Lepel de vulling in de vormpjes.
Bak de pastéis 15 minuten op 250 graden. De vulling moet nog iets lobbig zijn als ze eruit komen. Laat afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur voor consumptie.

Pompoensoep 4 tot 6 personen

Ingrediënten:
  • 1 pompoen
  • 1 zoetzure appel
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 rode (of gele) geroosterde paprika
  • stukje gember van 1 cm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 1/2 liter bouillon
  • 1 bekertje crème fraîche
  • evt. 1 Spaans rood pepertje zonder zaad
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper & zout

Materiaal:
  • soeppan
  • pollepel
  • snijplank
  • mes
  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • (metalen) satéprikker
  • plastic zakje
  • staafmixer/blender/food processor
  • ovenwanten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C. Snij de pompoen in vieren en verwijder de zaden en vezels. Schil de appel, ui en wortel en snijd ze in parten. Schil het stukje gember en de knoflook en snij ze  in plakjes. Leg dit alles op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Laat dit in de oven zachtjes garen. Prik af en toe even in de pompoen om te kijken of die gaar is. Zet als dit het geval is de oven uit en laat alles enigszins afkoelen.
Terwijl de ingrediënten in de oven staan te garen, ga je de paprika roosteren. Uiteraard kun je ook geroosterde paprika uit pot gebruiken maar zelf gemaakt is natuurlijk altijd lekkerder!
Gebruik een stevige dikke satéprikker, het liefst van metaal en steek hier de paprika op. Steek de grootste gasbrander op je fornuis aan en houd de paprika in de vlam. Blaker het velletje rondom helemaal zwart. Doe de paprika daarna in het plastic zakje en laat even afkoelen. Het velletje laat zich nu makkelijk verwijderen. Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadjes. Herhaal dit proces evt. ook met het Spaanse pepertje.
In de soeppan maak je ongeveer 1 1/2 liter bouillon klaar.
Doe nu de afgekoelde groenten in de blender/food processor met een pollepel bouillon. Pureer alles tot een homogene massa en doe dit terug in de pan. Of doe de groenten in de pan en pureer met de staafmixer. Proef de soep en voeg zout naar smaak toe. Maak het geheel af door er het bekertje crème fraîche door te mengen  en garneer ieder bord/kom  met versgemalen peper.
Lekker met donker volkoren brood en geitenkaas!